Promoting education, research, collaboration, and best practices in animal-assisted interventions

 

 

Docententeam II - Dierenbegeleiders in zorg- en hulpverlening  

Sinds 1990, merken we in Nederland en Belgie een sterke stijging van het aantal klinieken, bibliotheken, zorginstellingen, scholen, maneges en zorgboerderijen die "Interventies met assistentie van dieren" (IADs) inrichten. Onder IADs verstaan we behandelingen en begeleidingsvormen waarbij dieren worden ingezet als ondersteuning van de klassieke werkvormen.

Op dit moment is het zo dat het merendeel van deze programma's wordt opgezet door zorgverleners. Preliminaire resultaten van onderzoeken (2003 - 2009) verricht in Vlaanderen en Zeeland (Nederland) geven bovendien aan dat slechts een minderheid van deze programma's op dit moment werkt met dierenbegeleiders. De reden hiervoor ligt in het feit dat de positie en de taken van de dierenbegeleiders in IADs slecht gekend zijn.

Gediplomeerde dierenbegeleiders zijn getraind om volgende taken binnen IADs voor hun rekening te nemen:

  • Het selecteren van IAD dieren voor specifieke settings, doelen en IAD programma's
  • Het trainen en voorbereiden van IAD dieren voor specifieke settings, doelen en IAD programma's
  • Het begeleiden van dieren tijdens IAD programma's
  • Het 'vertalen' van dierengedrag
  • Het assisterer van welzijnswerkers, therapeuten, docenten edm. gedurende IAD sessies
  • Het evalueren van welzijn van dieren die ingezet worden tijdens IAD en dit zowel voor, tijdens en na de sessies
  • Het adviseren van organisaties die overwegen IADs op te zetten voor wat betreft de huisvesting, de verzorging, de noden edm. van de dieren
  • Het assisteren van onderzoekers tijdens IADs
  • Het aanpassen van traditionele methodieken naar IAD methodieken met respect voor het dier en vanuit het juiste perspectief


G. Lievens

Van opleiding ben ik B.Sc. in dierenzorg (KaHo Sint-Lieven Hogeschool, Sint-Niklaas, Belgie). Daarna heb ik een 2-jarig postgraduaat "Interventies met assistentie van dieren" gevolgd met als specialisatie "dierenbegeleider".

Mijn interesse gaat vooral uit naar het werken in verschillende IAD-concepten. Daarom kies ik er voor om te werken rond de vertaling van traditionele methodieken naar IAD-methodieken. Cruciaal vind ik hierbij dat bij alle methodieken wordt vertrokken van het dier zelf, zodat hun visie op de methodiek ook een plaats kan krijgen tijdens de sessies. Op die manier werk ik mee aan respect tussen dier en cli�nt. Op die manier vormt dit voor mij een aangename mix tussen creativiteit, mijn kennis rond dieren en IADs.

Mijn favoriete dieren zijn ratten, ezels en paarden.

Informatie over de activiteiten die ik begeleid en de lezingen die ik verzorg kan u op de nieuwspagina terugvinden.

Contact: gaelle@therapiemetdieren.be


H. Mul 

Van opleiding ben ik B.Sc. in dierenzorg (KATHO-HIVB, Roeselare, Belgie). Daarna heb ik een 2-jarig postgraduaat "Interventies met assistentie van dieren" gevolgd met als specialisatie "dierenbegeleider".

Na het behalen van mijn diploma heb ik de kans gekregen om fulltime te gaan werken als dierenbegeleider binnen een zorgproject. Mijn taken bestaan uit het selecteren, voorbereiden en begeleiden van verschillende dieren (paarden, geiten, kippen, eenden, ...) tijdens IAD-sessies. Voor mij is het prioritair dat men tijdens IAD sessies kan garanderen dat het welzijn van de dieren gevrijwaard is. Een dier kan enkel een meerwaarde zijn in IADs wanneer het dit werk ook graag doet, wanneer het zich goed voelt in zijn vel, en wanneer hij/zij graag werkt met mensen. Daarom is het belangrijk dat men bij het opzetten van IADs altijd start vanuit een goede huisvesting en verzorging van de dieren zodat deze zich 100% goed voelen en zin hebben om mee te werken.

Bovendien merk ik dat het tijdens mijn werk gemakkelijker is voor bezoekers om een band te krijgen met de dieren wanneer zij de dieren begrijpen. Daarom wens ik ook altijd te werken met IAD methodieken die ontworpen zijn vanuit en met respect voor het dier. Materialen die ontworpen zijn door mijn collega G. Lievens ondersteunen mijn werk en maken het veel gemakkelijker om dieren te vertalen naar doelgroepen.

Mijn favoriete dieren zijn honden, ezels en paarden.

Informatie over de activiteiten die ik begeleid en de lezingen die ik verzorg kan u op de nieuwspagina terugvinden.

Contact: heidi@therapiemetdieren.be

Lees ook mijn blog:"Hulpactie voor Halo, de leeuw" - Update op 17/11/2011

 


 April 2012 - Haflinger met veulen (M. & T. Raman)

  Juni 2011 - G. Lievens met Vadrouille (G. Lievens)

  April 2010 - H. Mul met Halo de leeuw (H. Mul)