Promoting education, research, collaboration, and best practices in animal-assisted interventions

 

SITUATIESCHETS

De term "Interventies met assistentie van dieren" staat voor een heel arsenaal aan interventies die de laatste jaren, op vraag van het grote publiek meer en meer in de belangstelling komen. Deze belangstelling is waarschijnlijk terug te voeren tot frequente berichtgeving in de pers waar aangehaald wordt dat methodieken waarbij dieren ingezet worden, succesvoller zijn dan traditionele methodieken. Frequent wordt er ook gemeld dat wetenschappelijk bewijs hiervoor reeds voorhanden is. Echter niets is minder waar. Op dit moment is goed gevoerd onderzoek omtrent deze IAD methodieken nog schaars, al was het maar omdat de financiele middelen hiervoor vaak ontbreken en omdat de IAD programma's onderling zo sterk verschillen dat het toeschrijven van algemene IAD-effecten aan alle IAD-settings onmogelijk is.

Dus om beter zicht te krijgen op IADs en wat ze voor ons kunnen betekenen is er dringend nood aan kwantitatieve, longitudinaal onderzoek met grote groepen personen (ipv case-studies) waarvan de resultaten kunnen vergeleken worden met deze van controlegroepen en dit voor wat betreft de diverse vormen van IAD. en vernieuwende projecten op te richten.
 Onderstaande projecten zijn een poging om meer doorzicht te krijgen op het Europese IAD veld de dag van vandaag.


Wetenschappelijk onderzoek

Lopend onderzoek & lopende IAD projecten (anno 2012)

Studie 1 - Interventies met assistentie van paarden in de regio van Venetie (Italie)

Topic: Interventies met assistentie van paarden (IAPa) zijn een overkoepelende term voor "therapie met assistentie van paarden" (TAPa); "activiteiten met assistentie van paarden" (AAPa) en "leren met assistentie van paarden" (LAPa). Het doel van deze studie was 2-ledig, enerzijds na te gaan in welke mate de wijziging in wetgeving omtrent IADs in de streek van Venetie (Italie) een verschuiving teweeg had gebracht in de IAPa projecten die er nu worden aangeboden en anderzijds hun effect op het dierenwelzijn in kaart te brengen.

Locatie: Universiteit Padua (Italie)

Samenwerking: S. Normando (U. Padua, Italie); L. Meers (UGent, Belgie); W.E. Samuels (CUNY, USA); M. Savadoretti (U. Padua, Italie); C. Trevisan (U. Padua, Italie); F.O. Odberg (UGent, Belgie); en S. Martin (KULeuven, Belgie)

Update: De studie liep tussen 2009 en 2010 en wordt in de zomer van 2012 bewerkt tot een publicatie

Studie 2 - Een overzichtsstudie naar "Interventies met assistentie van dieren" in Zeeland (Nederland)

Topic: In Belgie maar ook in Nederland merken we de laatste 20-jaren een sterke stijging van het aantal klinieken, blibliotheken, scholen, maneges, en zorgboerderijen die "Interventies met assistentie van dieren" (IADs) inrichten. Interventies met assistentie van dieren is een overkoepelende term voor (1) "Therapie met assistentie van dieren" (TAD), waarbij therapeutische doelen worden nagestreefd, (2) "Activiteiten met assistentie van dieren" (AAD) waarbij er activiteiten zonder specifiek doel, maar met sociaal of maatschappelijk nut worden ingericht en (3) "Leren met assistentie van dieren" (LAD) waarbij educatieve of leerdoelen worden gesteld. Het doel van deze studie was na te gaan in welke mate IADs reeds werden aangeboden in de provincie Zeeland (Nederland).

Locatie: Opleidingscentrum voor Animal-assisted Therapy en aanverwante interventies

Samenwerking: L. Meers (BIAAT, Belgie); S. Normando (U.Padua, Italie); W.E. Samuels (CUNY, USA); F.O. Odberg (UGent, Belgie) 

Update:
De studie werd uitgevoerd tussen 2009-2010 en wordt in de zomer van 2012 bewerkt tot een publicatie

Studie 3 - Een overzichtsstudie naar opleidingsprogramma's voor "Interventies met assistentie van dieren"

Topic: Op dit moment is er wereldwijd nog geen standaard opleidingstraject voor mensen die willen starten in de sector van "interventies met assistentie van dieren". Wel is geweten dat men in de USA een jarenlange ervaring heeft in het voorbereiden van deze personen, terwijl men in Europa pas recentelijk starte met opleidingsprogramma's.
In deze studie worden opleidingsprogramma's inhoudelijk vergeleken. 

Locatie:
Opleidingscentrum voor Animal-assisted Therapy en aanverwante interventies

Samenwerking: L. Meers (BIAAT, Belgie); W.E. Samuels (CUNY, USA); S. Normando (U. Padua, Italie);  F.O. Odberg (UGent, Belgie)

Update: De studie liep tussen 2011-2012  en wordt in de zomer van 2012 bewerkt tot een publicatie

Studie 4 - Studie naar het inzetten van dolfijnen bij kinderen met ASS (Mundomar, Spanje)

Topic: Interventies met assistentie van dieren (IAD) zijn een overkoepelende term voor "therapie met assistentie van paarden" (TAPa); "activiteiten met assistentie van paarden" (AAPa) en "leren met assistentie van paarden" (LAPa). Het doel van deze studie was 2-ledig, enerzijds na te gaan in welke mate de wijziging in wetgeving omtrent IADs in de streek van Venetie (Italie) een verschuiving teweeg had gebracht in de IAPa projecten die er nu worden aangeboden en anderzijds hun effect op het dierenwelzijn in kaart te brengen.

Locatie: Opleidingscentrum voor Animal-assisted Therapy en aanverwante interventies

Samenwerking: L. Meers (UGent, Belgie); W.E. Samuels (CUNY, USA); S. Normando (U. Padua, Italie); F.O. Odberg (UGent, Belgie)

Update: De studie liep tussen 2009-2010 en wordt in de zomer van 2012 bewerkt tot een publicatie

Postgraduaatsstudenten betrokken bij dit project - S. Bogaert

Studie 5 - Reglementering omtrent honden in Oost-Vlaanderen (Belgie)

Topic: In Vlaanderen zijn er heel wat nationale en lokale regels omtrent het houden van honden door particulieren. Het gaat hier om richtlijnen die onderwerpen behandelen zoals dierenwelzijn, agressie door en met dieren, identificatie en registratie van dieren, criteria omtrent het houden van honden, het transporteren van honden, nachtlawaai etc. Het doel van deze studie was dan ook na te gaan hoeveel van de 65 steden/gemeenten en 29 politiezones in Oost-Vlaanderen aangaven dat ze beschikten over een reglementering ivm het houden van honden door particulieren? In een 2de stap werd de inhoud van de reglemeteringen geanalyseerd op gelijkenissen en/of verschillen.

Locatie: Opleidingscentrum voor Animal-assisted Therapy en aanverwante interventies

Samenwerking
: L. Meers (BIAAT, Belgie); I. Colman (BIAAT, Belgie); S. Normando (U. Padova, Italie); W.E. Samuels (CUNY, USA);
F.O. Odberg (UGent, Belgie)

Update: De studie liep tussen 2009-2010 en wordt in de zomer van 2012 bewerkt tot een publicatie

Studie 6 - Gedragstesten bij asielhonden (Belgie - ism Dr. S. Normando - UPadova, Italy)

Topic: informatie verschijnt binnenkort

Postgraduaatsstudenten betrokken bij dit project - K. Delen & C. Verheyen

Coming soon

Studie 7 - Meten van (on)rust bij honden die deelnemen in een wandelprogramma
        Studie 8 - Creatie van een Home-made-horse (ism De Veerman vzw, Antwerpen)

        Studie 9 - Inzetten van honden in Italiaanse gevangenissen
        Studie 10 - Zin of onzin van IQ-testen bij paarden
        Artikel - Van zorglandgoed naar IAD-setting - een uitdagende tocht van gelijkenissen en verschillen
      

 

  Herfst 2008 - Vlinder project (L. Meers)



  Zomer 2011 - Sociale vaardigheden via paarden
  (S. Molenberghs
)

  Lente 2009 - Loes leert de betekenis van het woord
  TOUCH (S. Molenberghs)

   

    Lente 2009 - Fien babbelt erop los .... (S. Molenberghs)