Promoting education, research, collaboration, and best practices in animal-assisted interventions

 

 

Beste lezer,

Welkom op de webstek van het docenteam (sins 2004-....) van het opleidingscentrum voor Animal-assisted Therapy en aanverwante interventies (Domein 't Kattenheye, Laarne)

Toen wij in de zomer van 2006 het idee kregen om een website te maken over "Interventies met assistentie van dieren" (IAD) zijn we gestart vanuit de vraag: "Is dit nog wel nuttig?" Er is al zoveel te lezen over dit onderwerp. Hadden wij nog wel iets (ver)nieuw(d)s te bieden? En zo ja, zou dat dan kunnen zijn?

Anderzijds wisten we dat we iets wilden doen met die dingen die we de voorbije jaren geleerd hadden, van onze cursisten, onze clienten, onze studenten en de projecten waar we aan hadden meegewerkt. Het was ons opgevallen dat alle leden van het IAD-team, ondanks het feit dat we in heel verschillende plaatsen (Belgie, Nederland, Italie, USA) werkten, toch keer op keer met dezelfde verhalen kwamen en met dezelfde knelpunten geconfronteerd werden.

Zo was er het feit dat geinteresseerden in IADs, even zozeer als onze cursisten, aangaven dat ondanks dat ze veel informatie vonden over IAD op het internet.... toch bleek het heel moeilijk een antwoord te vinden op specifieke vragen. Volgens anderen was er dan weer zoveel te vinden, dat het moeilijk was om door het bos de bomen te zien. Tenslotte waren er die aangaven dat ondanks het feit dat er vele teksten te vinden waren over IADs, dat er toch nog maar weinig praktische informatie, methodieken, IAD-plannen en open contacten met praktijkmensen mogelijk waren. "Het lijkt een gesloten wereld", "de pionierskoorts heerst alom", waren dan ook uitdrukkingen waar we vaak mee geconfronteerd werden. Ook merkten we dat beroepen zoals dierenbegeleiders of assistent dierenbegeleiders in IADs op dit moment nog maar slecht bekend zijn --en niet alleen in Vlaanderen--. Tenslotte is het zo dat --vooral in Europa-- elke methodiek waarbij dieren worden betrokken zich schaart onder 1 begrip: "Therapie met dieren of animal-assisted therapy"  terwijl er zoveel andere mooie toepassingen binnen het IAD-veld bestaan... Een spijtige zaak vonden we.

Daarom hebben we deze website opgebouwd rond 3 doelen:

  1. de creatie van een plaats waar verschillende invalshoeken rond IADs naast elkaar kunnen staan. Eigenlijk een virtuele plaats waar docenten van het Opleidingsinstituut voor Animal-assisted therapy en aanverwante interventies (Domein 't Kattenheye, Laarne, Belgie)  informatie kunnen uitwisselen rond hun visie op IAD (bv. dierenbegeleiders, onderzoekers, therapeuten etc.) met respect voor dier en client.
  2. een mogelijkheid of platform om informatie uit ons eigen onderzoekswerk gemakkelijker te laten doorstromen naar de praktijk
  3. en tenslotte een kans om de 'vele verborgen kanten' van IADs, de verschillende concepten, niet enkel toe te lichten tijdens onze lesprogramma's, maar ook via het web mee te geven aan een groter publiek

Dit zijn de doelen die wij ons initieel gesteld hebben, waarvan we vertrokken zijn bij de start van deze site. Echter waar we echt op hopen is dat we u als lezer kunnen motiveren om ons verder uit te dagen deze doelen aan te vullen, ze te verrijken met uw visie.

Tenslotte: het lijkt bijna overbodig, maar toch wat zijn volgens de huidige wetenschappelijke literatuur: interventies met assistentie van dieren? Onder interventies met dieren verstaan we alle behandelings en begeleidingsvormen waarbij dieren worden ingezet als ondersteuning van de klassieke werkvormen. Interventies met assistentie van dieren (IADs) zijn een overkoepelende term voor (1) therapie met assistentie van dieren (TAD of animal-assisted therapy) waarij therapeutische doelen worden nagestreefd om het psychische, fysische of sociale welbevinden van de patient te verbeteren; (2) Activiteiten met assistentie van dieren (AAD of animal-assisted activities) zijn activiteiten waaraan een sociaal en maatschappelijk nut wordt gekoppeld en tenslotte (3) leren met assistentie van dieren (LAD of animal-assisted learning) waarbij educatieve doelen worden gesteld en geevalueerd.

De foto's van deze website werden ter beschikking gesteld door S. Normando, W. E. Samuels, S. Molenberghs, C. Verheyen, A. Vos, K. Delen, K. Drooghmans, S. Bogaert, H. Mul en G. Lievens

Veel leesplezier,
Het IAD-docenten-team anno 2012
C. Dekeyrel
F.O. Odberg
G. Lievens
H. Mul
L. Meers
S. Normando
S. Molenberghs
W.E. Samuels

 

  
    Lente 2012
- Activiteiten met paarden (S. Molenberghs)

 

    Lente 2012 - Workshop - Huisvesting muizen 
    (Verheyen, C.)
    
 

   Zomer 2011 - Activiteiten op de boerderij - jongeren < 11 jaar
   (Molenberghs, S.)